10.07.14

Квас


1. Квас з березового соку 

Весна час весняних занять, страв і напоїв. І один з таких напоїв квас з березового соку. Робиться він дуже просто, в березовий сік кладеться трохи сушок (яблука, груші, родзинки), хто любить солодше може покласти цукор. Залишаємо на 1-2 дні і насолоджуємося бадьорим напоєм.


2. Квас з ревеню 

На 3-х літрову банку знадобиться 400 г ревеню, 200 г цукру (можна менше хто не любить сильно солодкий квас), 6 г свіжих дріжджів (шматочок розміром як 2 фаланги мізинця). 

Стебла ревеню можна не чистити, порізати брусочками. У каструлю налити воду і покласти ревінь з цукром, довести до кипіння. Кип'ятити при легкому бурлінні 10 хв. Зняти з вогню і дати охолонути. Потім у банку вилити компот без ревеню, покласти дріжджі і залишити при кімнатній температурі на день два. Готовий квас приємного кисло-шипучого смаку.


3. Квас з полуниці 

500 г полуниці (або інший ягоди) 
2 л води 
10 г свіжих дріжджів 
1/4-1/2 скл цукру 

Стиглу полуницю порізати в 3-х літрову банку і перемішати з цукром і залити 2-ма літрами окропу. Коли вода стане теплою, кришимо дріжджі. Коли запах стане приємним, не дріжджовим, квас готовий.


4.  Хлібний квас

У мене є пропорції на 8-ми літрове відро

1 хлібина (житня або половина житнього та пшеничного)
60 г свіжих або 4 ч.л сухих дріжджів, або 0,5 кг дріжджового тіста
1/2 скл цукру

Хліб нарізати та покласти у духовку на сильний жар. Після підсушування сухарі повинні бути м'якими у середині та твердими ззовні. У кип'яток по хліб та цукор. Можна додати родзинок за бажанням. Коли вода вистигне та стане теплою, додати дріжджі та залишити бродити. При кімнатній температурі квас буде готовий за 2-3 дня. Зберігати квас у холодильнику. Відціджені сухарі можна знов залити кип'яченою водою кімнатної температури та залишити бродити. Такий квас називають "жонатим", за смаком додайте цукор.


5. Квас з чорної смородини

500г чорної смородини
2 л води
20 г свіжих обо 1/2 ч.л сухих дріжджів
0,5-1 скл цукру
20 листочків чорної смородини

Смородину розім'яти. Покласти у 3-х літрову банку та всипати цукор. Прокип'ятити 5 хв листя у 2-х літрах води. Влити відвар разом з листям у банку. Коли вода охолоне до теплого, вийняти листя та додати дріжджі. Дати побродити. Зберігати у холодильнику.


Смакуйте 





Немає коментарів: