01.04.14

Картопляна запіканка

0,5 кг картоплі 
1 цибулина 
1/2скл сметани 
1/2скл води 
100г твердого сиру 
сіль 
перець 
зелень 

Цибулю порізати півкільцями. Картоплю помити, почистити і порізати кружальцями. У змащену посуд для запікання викласти шарами картоплю і цибулю, посолити, поперчити. Змішати сметану з теплою водою і залити отриманою сумішшю картоплю. Рідина повинна доходити до верхніх шарів, але не заливати картоплю. Посипати зеленню і натертим сиром. Запікати близько години.



Можна експериментувати з заливкою. Цього разу заливкою послужило молоко з яйцями, а замість цибулі я додала трохи часнику.


В принципі в цьому блюді можна обійтися і без цибулі і без сиру і без яєць. Просто кожен шар  картоплі полити сумішшю сметани зі спеціями. Я просто кип'ячу сметану з сіллю перцем, мускатним горіхом. Замість сметани можна брати йогурт, вершки. Запікати під кришкою.



Кортопля  з сиром

6 картоплин 
500г сиру 
100г вершкового масла 
2 яйця 
250 мл йогурту 

Масло змішати з сиром. На дно форми викласти половину картоплі, нарізаного кружечками. Зверху на нього половину сиру, потім знову картоплю і сир. Піч 1год і 10хв в духовці під кришкою. Йогурт збити з яйцями. І залити цією сумішшю гарячу картоплю. Пекти 20 хв при 180 градусах без кришки. Приправи додавайте до смаку.


Запіканка з помідорами. 

6 помідор 
6 картоплин 
300г сиру 
2 яйця 
4ст. л сметани, або вершків, або йогурту 
зелень 
сіль 
перець 

Картоплю нарізаємо кружечками і варимо 5 хв у підсоленій воді. Помідори ріжемо кружальцями. Яйця збити зі сметаною, посолити, поперчити. У змащену форму укласти шар картоплі, шар помідор і знову картоплі. Полити яєчною сумішшю і посипати тертим сиром. Пекти 10 хв при 200 градусах.


Запіканка з буряком 


Картоплю нарізаємо кружечками і кладемо на дно форми. 250 г сиру потерти і 1/3 сиру посипаємо картоплю. Далі кладемо порізаний кружальцями буряк, посипаємо 1/3 сиру. Знов кладемо картоплю. Заливаємо сумішшю з залишився сиру, 4 яєць, 1 ст. цвіклі і 200 мл сметани. Печемо під кришкою. 



Картопля ескалоп

6 картоплин
4 ст.л вершкового масла
3 ст.л борошна
2,5 скл молока
200 г твердого сиру
сіль, перець

Борошно обсмажити на вершковому маслі до коричневого кольору. Посолити, поперчити. Влити молока та довести масу до загустіння. У іншу миску насипати трохи борошна, посолити, поперчити та обваляти у суміші картоплю кружечками. Викласти її у форму, залити молочним соусом, посипати тертим сиром. Пекти 60 хв при 200 градусах під фольгою та 5-10 хв без неї.


Смакуйте 

Немає коментарів: