Піца - чудова італійська страва, яка давно полюбилася нам, українцям. Класична італійська піца це тісто та певні поєднання продуктів для начинки. Спочатку поговоримо про тісто.
1. Італійський пиріг.
Або попросту - піца
250г борошна
10г дріжджів
150мл води
сіль
3ст. л масла
100г печериць
100г салямі
10 штук маслин без кісточок
помідор
250г сиру
зелень зверху посипати при бажанні
З борошна, дріжджів, солі та води робимо тісто. Розкачати тісто, помістити на змащене деко і збризнути маслом. Поверхню покрити шаром сиру. Маслини поділити на половинки і розмістити по центру. Печериці нарізати кубиками і покласти навколо. Потім тонко порізати салямі і помідори кружечками і викласти на піцу. Посипати зеленню і ще одним шаром тертого сиру.
Випікаємо в духовці до готовності.
Випікаємо в духовці до готовності.
Але українські господині були б не українськими господинями, якби не вносили у цей рецепт щось своє. Як наприклад яйця, кефір, йогурт, олію у тісто. А начинка... Та хто взагалі знає традиційні українські поєднання?)
Піцу зазвичай роблять великою. Але особисто мені також імпонують маленькі порційні піци.
2.Маленькі піци на сирному тісті .
100г сиру
оливкова олія
2 яйця
200г борошна (я брала житню тому тісто темне)
300г шпинату ( я зазвичай беру ту зелень , яка є у будинку)
2 маленькі цибулини
2 зубчики часник
1 ст. л вершкового масла
125г сиру
Сир творожний перемішати з яйцями і 1/2ч . л солі. Просіяти на масу борошно , замісити і поставити в холодильник.
Шпинат дрібно посікти. Так само порубати цибулю і часник. Цибулю і часник тушкувати в маслі. Додати шпинат , приправити все сіллю , перцем. Масу перемішати і охолодити. Нарізати кубиками сир. Змастити деко. Вимісити тісто , розділити на 8 порцій і зробити піци. Розкласти на них сир і шпинат. Полити оливковою олією і запікати 20 хв при 200 градусів. Можна додати томатний соус.
Ще один варіант сирного тіста: 200 г сиру, яйце, 2-3 ст.л крохмалю, 2 ст.л вівсяних пластівців, трохи соди та лимонної кислоти.
Нещодавно я спробувала піцу з яблуками. Дуже цікаво вийшло, хоча мій чоловік назвав це пирогом. У тісто для основи я замість води додала молоко. Зверху поклала шматочки вершкового масла, потім тонко нарізані яблука, збризнула їх лимоном і посипала сиром. Вийшло дуже смачно.
До речі, з тісто для такої піци виходить чудове печиво - трояндочки.
220 г тіста для піци
4 ст.л вершкового масла
2 зуб. часнику
1 ст.л кропу
1 ст.л зеленої цибулі
сіль
Масло змішати з подрібненою зеленю та подрібненим часником, сіллю. Тісто розкатати у тонкий пласт, зверху викласти масло. Скрутити рулет та розрізати його на рівні частини. Пекти про 200 градусах.
3 . Піца без сиру
Тісто , звичайно більше для пирогів підходить , але теж вийшло смачно . Адже, чим піца не пиріг ?
Для тіста: 2ст муки , 200г вершкового масла , 200г сметани , сіль
Для начинки: 500 - 600г грибів (свіжих або маринованих, не має значення ) , рослинна олія , 3-5 цибулин , 2-3 яйця , 1/2ст молока , 1ст . л лимонного соку (або більше , хто як любить) , сіль , перець , 2ст . л дрібно нарубаної зелені.
Замісити тісто. Залишити на 20 хв . Розкачати рівним шаром , товщиною 0,5 см за розміром дека. Розкачати джгутики із залишків тіста і зробити з них бортики. На поверхні тіста розподілити зажарку з грибів і цибулі. Збити яйця , змішати з молоком , соком лимона , сіллю , перцем , зеленню і отриманою масою залити начинку. Випікати до готовності.
4. Піца на пательні
По-моєму, це відмінний, смачний і швидкий варіант навіть для сніданку. Начинку для цієї піци можна брати будь-яку на ваш смак, весь "секрет" у тісті.
Тісто: 4ст. л сметани, 4ст. л майонезу, 2 яйця, 9ст. л борошна без гірки.
Тісто виходить рідким. Його треба вилити на сковороду. Зверху покласти начинку. Зверху тертий сир, я люблю, що б сиру було побільше. Ставимо сковороду на маленький вогонь під кришку. Коли сир розплавиться - піца готова.
В принципі, в цьому рецепті майонез можна замінити. Я часто замість майонезу додаю томатну пасту, виходить дуже смачно, тільки треба приправити.
5. Піца в лаваші
Піцца у лаваші
На лаваш мастимо наприклад соус песто . Зверху викладаємо сир, наприклад домашній. Поверх сиру викласти кружечки помідорів, на 1/3 поверхні лаваша та згорнути лаваш прямокутником. Запекти.
На лаваш мастимо наприклад соус песто . Зверху викладаємо сир, наприклад домашній. Поверх сиру викласти кружечки помідорів, на 1/3 поверхні лаваша та згорнути лаваш прямокутником. Запекти.
Картопляна піцца
Основа: 8-10 картоплин, 1/2 скл борошна, сіль, 2 ст.л молотих сухарів
Начинка перець, стебло селери, 10 невеличких печериць
Саус: 200 г помідор у власному соці, зелень, 2 зубчика часнику, рослинна олія
Картоплю відварити. Зробити пюре, додати борошно. Форму посипати сухарями. Викласти тісто. Для соусу, часник трохи обсмажити. Додати перемелені у блендері помідори. Трохи потушити, додати зелень. Викласти на основу. Зверху перець, селеру та обсмажені гриби. Підрум'янити у духовці.
Смакуйте.
Немає коментарів:
Дописати коментар