02.04.14

Піца

  Піца - чудова італійська страва, яка давно полюбилася нам, українцям. Класична італійська піца це тісто та певні поєднання продуктів для начинки. Спочатку поговоримо про тісто.  

1. Італійський пиріг. 

Або попросту - піца 

250г борошна 
10г дріжджів 
150мл води 
сіль 
3ст. л масла 
100г печериць 
100г салямі 
10 штук маслин без кісточок 
помідор 
250г сиру 
зелень зверху посипати при бажанні 

З борошна, дріжджів, солі та води робимо тісто. Розкачати тісто, помістити на змащене деко і збризнути маслом. Поверхню покрити шаром сиру. Маслини поділити на половинки і розмістити по центру. Печериці нарізати кубиками і покласти навколо. Потім тонко порізати салямі і помідори кружечками і викласти на піцу. Посипати зеленню і ще одним шаром тертого сиру.
Випікаємо в духовці до готовності.

        

 Але українські господині були б не українськими господинями, якби не вносили у цей рецепт щось своє. Як наприклад яйця, кефір, йогурт, олію у тісто. А начинка... Та хто взагалі знає традиційні українські поєднання?)

                               

Піцу зазвичай роблять великою. Але особисто мені також імпонують маленькі порційні піци.  

  2.Маленькі піци на сирному тісті .
100г  сиру
оливкова олія
2 яйця
200г борошна (я брала житню тому тісто темне)
300г шпинату ( я зазвичай беру ту зелень , яка є у будинку)
2 маленькі цибулини
2 зубчики часник
1 ст. л вершкового масла
125г сиру

Сир творожний перемішати з яйцями і 1/2ч . л солі. Просіяти на масу борошно , замісити і поставити в холодильник.
Шпинат дрібно посікти. Так само порубати цибулю і часник. Цибулю і часник тушкувати в маслі. Додати шпинат , приправити все сіллю , перцем. Масу перемішати і охолодити. Нарізати кубиками сир. Змастити деко. Вимісити тісто , розділити на 8 порцій і зробити піци. Розкласти на них сир і шпинат. Полити оливковою олією і запікати 20 хв при 200 градусів. Можна додати томатний соус.


  

Ще один варіант сирного тіста: 200 г сиру, яйце, 2-3 ст.л крохмалю, 2 ст.л вівсяних пластівців, трохи соди та лимонної кислоти.


А тепер поговоримо про начинки

Нещодавно я спробувала піцу з яблуками. Дуже цікаво вийшло, хоча мій чоловік назвав це пирогом. У тісто для основи я замість води додала молоко. Зверху поклала шматочки вершкового масла, потім тонко нарізані яблука, збризнула їх  лимоном і посипала сиром. Вийшло дуже смачно.


До речі, з тісто для такої піци виходить чудове печиво - трояндочки.

220 г тіста для піци
4 ст.л вершкового масла
2 зуб. часнику
1 ст.л кропу
1 ст.л зеленої цибулі
сіль

Масло змішати з подрібненою зеленю та подрібненим часником, сіллю. Тісто розкатати у тонкий пласт, зверху викласти масло. Скрутити рулет та розрізати його на рівні частини. Пекти про 200 градусах.


3 . Піца без сиру

Тісто , звичайно більше для пирогів підходить , але теж вийшло смачно . Адже, чим піца не пиріг ?

Для тіста: 2ст муки , 200г вершкового масла , 200г сметани , сіль

Для начинки: 500 - 600г грибів (свіжих або маринованих, не має значення ) , рослинна олія , 3-5 цибулин , 2-3 яйця , 1/2ст молока , 1ст . л лимонного соку (або більше , хто як любить) , сіль , перець , 2ст . л дрібно нарубаної зелені.

Замісити тісто. Залишити на 20 хв . Розкачати рівним шаром , товщиною 0,5 см за розміром дека. Розкачати джгутики із залишків тіста і зробити з них бортики. На поверхні тіста розподілити зажарку з грибів і цибулі. Збити яйця , змішати з молоком , соком лимона , сіллю , перцем , зеленню і отриманою масою залити начинку. Випікати до готовності.



4. Піца на пательні

По-моєму, це відмінний, смачний і швидкий варіант навіть для сніданку. Начинку для цієї піци можна брати будь-яку на ваш смак, весь "секрет" у тісті. 

Тісто: 4ст. л сметани, 4ст. л майонезу, 2 яйця, 9ст. л борошна без гірки. 

Тісто виходить рідким. Його треба вилити на сковороду. Зверху покласти начинку. Зверху тертий сир, я люблю, що б сиру було побільше. Ставимо сковороду на маленький вогонь під кришку. Коли сир розплавиться - піца готова.



В принципі, в цьому рецепті майонез можна замінити. Я часто замість майонезу додаю томатну пасту, виходить дуже смачно, тільки треба приправити.


5. Піца в лаваші

Піцца у лаваші

На лаваш мастимо наприклад соус песто . Зверху викладаємо сир, наприклад домашній. Поверх сиру викласти кружечки помідорів, на 1/3 поверхні лаваша та згорнути лаваш прямокутником. Запекти.


Картопляна піцца

Основа: 8-10 картоплин, 1/2 скл борошна, сіль, 2 ст.л молотих сухарів 

Начинка перець, стебло селери, 10 невеличких печериць

Саус: 200 г помідор у власному соці, зелень, 2 зубчика часнику, рослинна олія

Картоплю відварити. Зробити пюре, додати борошно. Форму посипати сухарями. Викласти тісто. Для соусу, часник трохи обсмажити. Додати перемелені у блендері помідори. Трохи потушити, додати зелень. Викласти на основу. Зверху перець, селеру та обсмажені гриби. Підрум'янити у духовці.

     
Смакуйте.

Немає коментарів: