Розпочинаю невеличку добірку козацьких рецептів.
Проста і поживна, ця страва набула популярності серед найширших верств населення. Знали її смак і козаки. Готували лемішку так: у казанок чи горщик з посоленим окропом сипали підсушене гречане борошно, ретельно перемішуючи дерев'яною колотівкою (на три частини води - одна частина борошна). Я використовувала свіжозмелену гречану крупу.
Залила водою за рецептом.
Колотуха має трохи загуснути.
Через деякий час загусла колотуха упрівала у печі. Духовка теж підійде.
Споживали її з олією або молоком.
"Лемішка - хіба перемішка" - це про холодну лемішку, яку брали з собою в дорогу. З неї підсмажували на олії плескаті коржики. "Плесканою" називали коржі з лемішки ( до неї додавали потовчене і просіяне конопляне насіння), що складали у горщики та запікали в печі.
Смакуйте 

Немає коментарів:
Дописати коментар