15.04.14

Майонез


Я часто роблю вдома майонез , тому що магазинний не купую взагалі. Шляхом проб і помилок підібрала найбільш оптимальний набір продуктів , на мій смак . Це рафінована олія і яблучний оцет. Смак приголомшливий , справжній , без але .

1 варіант

1 яйце (я беру ціле)
гірчиця , сіль , цукор за смаком ( кладу 0,5-1 ч. л)
масло рослинне 200мл ( але в принципі , до поки майонез не стане потрібної консистенції )
оцет

Яйце збиваємо з сіллю , цукром , гірчицею. Потім тонкою цівкою додаємо масло , продовжуючи збивати. Я зазвичай додаю суміш масел , оливкової та соняшникової . Якщо робити тільки з оливкової , то майонез буде гірчити, на мою думку . Масло робить майонез густим , оцет - рідким. Так що цими двома складовими можна регулювати не тільки смак , але і консистенцію.

 

2 варіант

Є ще один варіант майонезу , але я його роблю не так часто як перший , тому що він має свій характерний смак , він не завжди мені підходить.

Збити 2 яйця. Поступово влити в них 250 мл рослинного масла. Додати 1ч. л сухої гірчиці і 30г оцту. Залишаємо цю суміш , нехай подружаться.

300г води поставити на вогонь , всипати помішуючи 100г борошна , 1ч. л солі , 1 ч. л цукру , безперервно помішуючи , довести до кипіння. Зняти з вогню і додати цю суміш в першу . Добре збити . Майонез готовий. Врахуйте що з цієї кількості продуктів виходить багато майонезу.



3 варіант 

Можна зробити соус, схожий на майонез, зі сметани. 

100г сметани 
1 варений яєчний жовток 
цукор 
гірчиця 
лимонний сік 
чорний мелений перець 

Розім'яти жовток виделкою. Додаємо інші складові. Добре перемішуємо.


4 . Соус " Голландез "

Я б його назвала " майонезом на вершковому маслі ".

3 жовтки
150 г вершкового масла
1 ст. л лимонного соку
1 ст. л води
щіпка солі

Ділимо масло на 3 шматочки - 2 по 10-15 г і 1 великий . Великий шматок топимо і залишаємо збоку.

Жовтки збиваємо 1 хв . Додаємо сік , воду , сіль і збиваємо ще пів хвилини. Додаємо маленький шматок масла і відразу ставимо на водяну баню , нагріту градусів до 60. Збиваємо до кремоподібного стану . Знімаємо з вогню і відразу додаємо другий шматок масла. Збиваємо і по краплі додаємо наше розтоплене масло ( спочатку по краплі , потім можна більше) . Вливаємо все крім білого осаду. Соус готовий. Якщо вийшов дуже густим , можна розбавити молоком або сметаною , додати лимонний сік за смаком. Соус подається теплим .



Майонез на молоці

Я довго вагалась писати цей рецепт чині. Адже робили його тільки 2 раза і тільки 1 раз він вдався. Треба ще повторити цей досвід аби бути впевненим на 100 відсотків. Але, з рештою, він тут. На мій погляд продукти повинні бути кімнатної температури.

150 мл молока
300 мл рослинної олії
1 ст.л гірчиці
2-3 ст.л лимонного соку
сіль

Налити молоко та масло у блендер та збити на високій швидкості ножами до загустіння. Додати решту інгредієнтів та збивати ще хвилину. Майонез не виходить густим, досить рідкий. При спробі додати менше молока, майонез взагалі не вийшов. Тому я далі продовжую вдосконалювати цей спосіб приготування майонезу. Адже він без сирих яєць!


Смакуйте.

Немає коментарів: